Explosievenhonden

De laatste paar jaren stijgt het terreur met de dag en komt het steeds dichterbij ons luizenleventje. Waar mensen vechten voor hun vrijheid in islamitische landen, hebben wij geluk dat het niet in Europa gebeurd. Echter komt de dreiging steeds meer naar de westerse landen, zo is dat te zien in de recente aanslagen in Australië en Amerika waar terroristen een kerk binnenlopen en willekeurig op mensen schieten.
Helaas wordt dreiging steeds groter en worden er meer maatregelen getroffen om zo eventuele aanslagen te voorkomen. Een goed voorbeeld zijn explosievenhonden, ook wel speurhonden die gespecialiseerd zijn in het detecteren van explosieve stoffen. Vaak vind je deze explosievenhonden op luchthavens en treinstations.

Veiligheid

Veiligheid staat bij veel mensen toch vaak bovenaan hun lijstje. Niemand wilt het leven uitgaan op een manier die ondoordacht en willekeurig is. Met explosievenhonden en hun baasjes van bijvoorbeeld een beveiligingsbedrijf kunnen zij een mogelijke aanslag voorkomen op plekken zoals vliegvelden. Deze explosievenhonden zijn getraind om explosieven zoals granaten, bommen, vuurwapens en explosieven onderdelen te detecteren. Hoe geïmproviseerd dan ook, als er explosieven stoffen aanwezig zijn dan slaan de explosievenhonden aan. Dit doen zij door middel van te gaan liggen of te blaffen. Wanneer de explosievenhonden hun werk goed hebben gedaan worden ze beloond en zo verder getraind zodat ze de volgende keer er ook goed bij zitten.

Vele bedrijven

Er zijn alleen in Nederland al tig bedrijven die explosievenhonden trainen en aanbieden maar dat niet alleen, vaak zijn deze bedrijven gespecialiseerd in het opleiden van vele verschillende speurhonden. Je kunt hier dan denken aan K9 Units die worden ingezet om invallen te doen bij bijvoorbeeld drugslabs. Zo zijn er dus genoeg mogelijkheden om een hond te trainen tot wat voor beroep dan ook. Natuurlijk zijn niet alle soorten honden geschikt voor dit werk, je zal daarom ook niet zo snel een boxer zien die getraind is om explosieven te detecteren.

Opleiding explosievenhonden

Een andere benaming voor een hond in opleiding is simpel gezegd een explo-hond. De opleiding gaat in feite hetzelfde in zijn werk dan ieder andere opleiding van een gespecialiseerde hond van de politie. Er zijn 3 fases die de opleiding kent: gehoorzaamheid, geuren herkenning en recherchewerk.
De opleiding vergt veel tijd en energie, er zit zo’n 900 uur alleen al in het trainen van 1 speurhond.
Alle honden worden op dezelfde manier getraind en pas uitgeleverd wanneer de hond aan alle specificaties voldoet om zo fouten te voorkomen.

Meer informatie over explosievenhonden vind je door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *