Paneelbouw

Ben je als paneelbouwer werkzaam in de paneelbouw, dan ben je een elektromonteur die zich heeft gespecialiseerd in het assembleren, installeren, reviseren en onderhouden van bedieningspanelen en de inrichting van voor bedrijven bijzonder belangrijke besturingskasten. Paneelbouw maakt onderdeel uit van besturingstechniek en in die wereld is en blijft altijd werk. Het is dus niet zo gek om voor een carrière als paneelbouwer te kiezen.

De belangrijke rol van de regelkast

Binnen paneelbouw sluit je als paneelbouwer bekabeling aan, zorg je voor het monteren van panelen en plaats je verdeelinrichtingen. Ook richt je regelkasten in en plaats je relais in de relaiskasten. Bovendien sluit je PLC-hardware aan. Binnen de paneelbouw speelt de regelkast een voorname rol. Deze kast zorgt ervoor dat elke schakel binnen de productieketen tijdig van stroom wordt voorzien, dat dit op veilige wijze gebeurt en dat ook het energieverbruik wordt bijgehouden. Gaat er iets fout, dan zal onmiddellijk de stroom uitvallen. In deze besturingskast hangen de panelen met daaraan de PLC-apparatuur, bedrading, verdelers en stroomtoevoer. Middels bekabeling is het PLC-systeem verbonden aan de systemen en PLC zorgt voor het inschakelen van het juiste relais.

BedrijfsdienstenPaneelbouw veel complexer in de industrie dan bij je thuis

Binnen de industrie is paneelbouw veel complexer dan in een woonhuis. Daarom ook is de meterkast vele malen groter en daarom kan een elektricien bij je thuis prima een groepenkast samenstellen uit zijn hoofd of door ervaring. Binnen paneelbouw gebeurt dit aan de hand van technische berekeningen die gemaakt zijn door een groep architect, die ook de installatie heeft gemaakt. Paneelbouwers werken daarom nauw samen met de programmeurs. Behalve dat de paneelbouwer in een bedrijf verantwoordelijk is voor de besturingskast, is hij of zij dat ook voor het trekken van bedrading en de verschillende schakelingen. Elke fabriek is afhankelijk van stroom. Daarom ook kun je binnen de paneelbouw overal en in elke fabriek terecht komen om er je werk te doen.

Werken als paneelbouwer is afwisselend

Paneelbouwers tref je zomaar in de recreatieve sector bij bijvoorbeeld een zwembad, maar even gemakkelijk op een olieplatform en bij een machinekamer van een schip. Dit maakt werken in de paneelbouw ook zo aantrekkelijk, paneelbouwers zijn immers overal nodig. En dus is kiezen voor een carrière als paneelbouwer zo slecht nog niet. In dat geval ben je tenminste een Mbo-opleiding monteur elektrotechnische panelen (MEP) nodig. Vervolgens kun je aan de slag bij een elektrotechnische onderneming, vaak eerst als junior paneelbouwer.

Meer over paneelbouw vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *