Wat is een ondernemersfond

Ondernemersfonds

 

 

Het ondernemersfonds, je hebt er vast al iets over gehoord, maar weet jij wat het precies is? Als het antwoord daarop nee is, dan wordt het tijd om er meer over te weten te komen, zeker als je zelfstandig bent of wilt worden, want dan kan zo’n fonds erg interessant zijn! Hieronder vertel ik je meer!

 

Het Ondernemersfonds, wat is dat precies?

Het ondernemersfonds is de benaming voor een fonds dat werd opgericht door en voor ondernemers. Het is een gezamenlijke portemonnee van ondernemers in een gemeente (of bedrijventerrein). Alle ondernemers in het gekozen gebied zijn verplicht om bij te dragen, dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld doorwille van een extra belasting, maar ze krijgen dit elk jaar weer terug via een subsidie.

 

De verschillende modellen

Er zijn verschillende modellen, hieronder bespreek ik de drie populairste:het innen van gelden via reclamebelasting, het verhogen van de OZB voor niet-woningen of het instellen van een bedrijveninvesteringszone (BIZ).

 

Bedrijven Investerings Zone

De deelnemende ondernemers betalen een opslag op de ozb voor niet-woningen. Dit kan enkel gebiedsgericht toegepast worden. Het initiatief van de ondernemers ligt dus in een bepaald gebied. De deelnemers van een bepaald gebied stellen dan een plan op met te ondernemen activiteiten en bepalen zelf hoe groot de investeringen zullen zijn en hoeveel elke deelnemende ondernemer dus moet betalen. Het merendeel moet akkoord gaan met deze heffing.

 

Reclamebelasting

Reclamebelasting is een tweede manier. Deze belasting kan geven worden voor openbare aankondigingen, maar de heffing is niet beperkt tot reclame-uitingen. Alle openbare aankondigingen of reclame-uitingen vallen hieronder. De belasting wordt dan betaald door alle gebruikers van een reclamevoerend pand.

 

Onroerende Zaak Belasting – Niet Woningen

Als de onroerende goederen binnen de gemeente gelegen zijn, dan geldt de onroerende zaak belasting. Deze belasting kent een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting. Diegene die op 1 januari van het hele belastingjaar eigenaar is van een woning of bedrijfspand betaalt dan eigenarenbelasting en diegene die op 1 januari van het belastingjaar gebruiker is van een bedrijfspand betaalt dan gebruikersbelasting.

 

Wat is het doel van het fonds?

Het doel van het ondernemersfonds is om voorzieningen voor ondernemers samen te betalen. Dat maakt sommige projecten haalbaarder. Het zorgt ook voor meer kansen voor ondernemers en voor een economische boost van het desbetreffende gebied. Een leuke bijkomstigheid is dat het de samenwerking tussen ondernemers versterkt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *